divendres, 22 de gener del 2016

LA LLUITA SINDICAL PER LA DEFENSA DELS MINERS A PANAMÀ




Minera Panamà, filial de la companyia canadenca First Quantum Mineral (FQM) la qual obté el 80% dels interessos de la Minera Panamà i el 20% correspon a Korea Panamà Corp. (KPMC), desenvolupa, des de fa anys la seva activitat  minera per a l’extracció de coure i níquel a  Donoso,  província de Colón.

Aquesta empresa, juntament amb el suport del govern, ha dificultat  que els treballadors i trealladores siguin representats pel sindicat SUNTRACS (Sindicat Únic de Treballadors de la Construcció i Similars). Això ha fet que els treballadors  vegin vulnerats sistemàticament els seus drets i que les seves condicions laborals no hagin deixat d’empitjorar, de fet Minera de Panamà s’ha beneficiat del tràfic de persones migrants, a més a més, l’activitat es duu a terme sense tenir en compte la protecció mediambiental de la zona.
 Un exemple, , de les males condicions laborals i de la negligència empresarial va succeir amb la mort de  Faustino Díaz, treballador de 19 anys mort el passat 23 de desembre de 2015 a Minera Panamà. La companyia impedia l’entrada de la carrossa fúnebre del jove  Per això es demana posar fi amb l’enclavament de Minera Panamà.

Els obrers miners panamenys i les comunitats de la regió es troben sota l’amenaça del SENAFRONT (Servei Nacional de Fronteres de la República de Panamà), el qual és utilitzat per la Minera com a suport militar per dissuadir les discrepàncies dels obrers vers la companyia. Aquest servei facilita a la companyia minera portar en pràctica el tràfic de treballadors migrants, a través del negoci de vises. Aquests treballadors migrants són expropiats dels seus drets bàsics com a treballadors i persones i, enganyats per obtenir vises, són privats dels seus passaports condemnant-los d’aquesta manera a l’explotació minera.

Tot i que Minera Panamà impedeix que els seus treballadors es reuneixin i organitzin en sindicats, SUNTRACS  ha continuat defensant aquests treballadors i treballadores i vetllant pels seus drets fonamentals. Aquest sindicat representa a més del 90% d’obrers de la construcció de Panamà i es posiciona com a un dels sindicats més grans a escala nacional.
Un clar exemple és que el sindicat aconseguí portar a terme un Conveni Col·lectiu (CAPAC-SUNTRAC) per la resolució de conflictes entre les empreses i els treballadors amb CAPAC (Càmera Panamenya de Construcció). Amb aquesta resolució es prova la valia d’aquest sindicat per defensar els interessos dels treballadors de la zona. 

Al març de 2015 es van presentar davant del Ministeri de Treball i Desenvolupament Laboral (Mitradel) per aconseguir que SUNTRACS fos el sindicat oficial per la defensa dels treballadors miners de Donoso. No obstant, el Mitradel reconeix els plecs del sindicat groc (tipus de sindicat de treballadors però que responen als interessos dels empresaris). Això comporta l’afavoriment als interessos de les companyies transnacionals en detriment dels interessos dels treballadors. 

S’ha de continuar la lluita sindical per la defensa dels drets laborals, per això cal apoderar als obrers miners panamenys per tal d’aconseguir que no es deixin coaccionar per Minera Panamà i perquè facin front davant els abusos que apeteixen els seus drets. És necessari fer front a les companyies transnacionals que incideixen de manera negativa sobre els drets laborals i sobre els recursos naturals.

Podeu consultar més informació en el següent enllaç.